söndag 28 februari 2010

Storkok

I dag har jag lagat mat i massor. Ja, i bland får jag ett sån´t där "bulla upp i frysen" ryck och då är det lika bra att jobba på. Röd linsgryta med chorizo, torsk i foliepaket, köttfärslimpa fylld med paprika och fetaost samt morotssoppa slängde jag ihop ;-). Tänkte dela med mig av soppreceptet. Visst, morotssoppa låter inte så kul kanske, men jag lovar, den här soppan är både het, len och smarrig. Toppar man den sedan med avocado bitar, rostade pumpakärnor eller dragonkryddad crème fraiche blir det en riktig festlig förrätt som får gästerna att dregla efter mer.

1 gul lök, 2 msk färsk chili, 2 msk färsk ingefära, 6 morötter, 1-2 potatisar, 2 äpplen, 2 del vitt vin, 2 tärningar grönsaksbuljong, 8 - 10 dl vatten samt 1 tsk dragon.

Fräs hackad lök, chili och riven ingefära i lite olja. Lägg i skivad potatis och morötter och låt fräsa ytterligare några minuter. Häll på vinet och puttra 2 minuter. Tillsätt buljongtärningarna, dragon och äppelklyftor. Koka tills allt är mjukt, ca 20-25 minuter. Mixa soppan helt slät.

Topping: Alternativ 1: Avodado i bitar samt rostade pumpakärnor (gärna chilirostade). Alternativ 2: Dragonkryddad crème fraiche.

Smaklig spis!

MacroMonochrome #21

Tillhör inte dem lyckligt lottade som har tjocka fylliga fransar. Nopp, hjälpmedel är nödvändigt för att få en snygg "look" ;-). MacroMonochrome.

Optical

Lets magnify!

Guld

Med veckans Fototriss vill jag hedra alla ofantligt duktiga idrottsmän och kvinnor och deras prestationer under 2010 års vinter OS. Det har varit väldigt underhållande och spännande att följa spelen tycker jag. Anja fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen då hon vurpade i störtloppet och Anette Norberg´s curlinglag höll mig vaken till 03.00 och bjöd på spänning bättre än den bästa rysare.

lördag 27 februari 2010

PhotoHunt: Daily

I just invested in a new toothbrush. I guess you can see which is mine ;-). PhotoHunt.

Monochrome Weekley - Enchantment

Born by nature, as if by magic. Monochrome Weekley.

fredag 26 februari 2010

Scenic Sunday 85

To round off this Friday. Good night friends. Sleep tight.

Bildverkstan: Visitkort

Att fixa och trixa i photoshop cs3 är jätte roligt tycker jag så den här veckans utmaning i Bildverkstan passade mig perfekt. Jag har tagit ut svängarna ordentligt och använt mig av många funktioner för att designa mitt visitkort.

Till att börja med justerades originalbilden vad gäller vitbalans, skärpa, intensitet och kontrast. Sedan drog jag ut bilden för att få den mer avlång. Därefter valde jag sedan att arbeta med en monokrom bild i vita och svarta nyanser. Ett konstnärligt filter (plastfilm) och en vit ram med opacitet 10% lades till sist på. Avslutningsvis skrevs bloggnamn och adress in med typsnitt Prestige Elite Std. Lagret för bloggnamnet fick dessutom lite lagerstil i form av satäng.

Brun, Beige Och Orange

En riktig utmaning i dag att få ihop veckans Fredags Färger. Att strosa runt bland prasslande höstlöv är mumma för själen tycker jag.

torsdag 25 februari 2010

Tema Fredag - Energi

Sprudlande, bubblande och livsnjutande. I en tonårskropp bor mycket elektricitet som ska ut på det ena eller det andra sättet. Du älskade "lilla" F släpper ut kraften i form av kreaktivitet och skapande på ett oerhört smittande sätt. Vad vore "lilla mamsen" utan detta energiknippe. Nada! Tema Fredag.

SkyWatch Friday

Over the horizon.

Du Är Underbar Som Du Är-Glöm Inte Det

All denna reklam om hur vi ska se ut, vad vi ska äta, vad vi ska göra...........................Allt går bara ut på en enda sak, att sänka vårat självförtroende för att vi sedan ska tro att om vi köper det reklamen bjuder ut blir vi yngre, vackrare och bättre. Usch, fy och blä! Nej, gå inte på detta. Du är fin som du är!!!! Stor, liten, kort, lång, tjock eller smal, spelar ingen roll. Vi är alla unika. Tillåt dig känna dig bra och säg till dig själv att du duger. Sätt upp en lapp på spegeln som säger DU ÄR PERFEKT. Varje morgon läser du så lappen och ditt självförtroende växer och gladpunkten i bröstet får dig att sträcka lite extra på kroppen. Önskar dig en underbar torsdag, kram.

Torsdagsreflektion

I går kunde jag ana våren bakom alla snöhögarna. Solen sken under hela dagen och den värmde faktiskt i mitt ansikte där jag satt mot husväggen en kort stund. Snö och is smälte sakta och i den här granen bildades det vackra droppformationer. Ser nästan ut som julgransprydnader ;-). Läste också i morgontidningen att den första flyttfågeln siktats i Sverige. Det om något är väl ett tecken på en begynnande vår som i år troligen blir lite försenad, men som dock kommer. Torsdags Reflektion.

Torsdagsfoto/Färgsprakande

Hos kattungarna på Skansen i Stockholm kan barn som beslutat sig för att sluta använda napp (ja, med närmare eftertanke är det väl snarare föräldrarna som har fattat beslutet, ha, ha) lämna sina kära ägodelar. Denna samling växer lavinartat för varje år. Väl värt ett besök :-) Torsdagsfoto.

onsdag 24 februari 2010

Sepia Scenes no 72

Worn out by romping and playing.

Blondes Have More Fun

Då våren håller sig borta utomhus bestämde jag mig för att åtminstone öka på vårkänslan hos mig själv. Ett besök hos frissan med stort F och vips! Den mörka fula utväxten är borta, mjuka självlockar framklippta och hårsvallet strålar av en solblekt nyans. Tack gulliga duktiga Tessan för att du fixade in mig i dag och för att du gör mig så fin! Kram.

Nitton År

Ja du älskling, så länge har vi nu varit man och hustru. Ofattbart, eller hur. Ja, inte att vi fortfarande är "still going strong" utan för hur fort åren har gått. Så mycket vi gått igenom Du och Jag. Glädje och sorg har vi delat och hur mycket det än blåser känner jag mig stark och trygg tillsammans med dig. Vi är ett bra team och kompletterar varandra perfekt. Är lagom olika för att fortfarande finna varandra intressanta och spännande att utforska. Du är en fantastiskt fin medmänniska, omtänksam och kärleksfull man och en oerhört stöttande och engagerad pappa. Tack för att jag får dela livet med dig C. Jag älskar dig.

Ordlös Onsdag - Nytt

Ordlös Onsdag

tisdag 23 februari 2010

WW #76

Watery Wednesday

Dagens Egentid

Energi!!!!!! Hela sinnet sprudlar av denna sköna känsla. Trotsade klockan och snövädret i morse och begav mig till gymet. Kondition och styrka fick sig en ordentlig genomkörare. Nu sitter jag här och väljer och vrakar bland DVD filmerna för japp, nu ska Mie med gott samvete krypa upp i soffan med kissen och värmefilten och bara slappa. Utanför är det busväder. -8, blåsigt, mulet och snöfall. Då är det härligt att stanna inne. Just nu äger jag två härliga lediga dagar med lugn och ro som jag kan fylla med vad jag vill. DET är rikedom det. Kram.

Macro Lovers no 11 Fritt Val

Mitt bidrag till veckans Macro Lovers blir en gissnings tävling. Ledtråd: Mycket aktuellt "kassaskåp".

Tisdags Tema v 8

Vintern i år har verkligen medfört kaos. Nu är det så mycket snö att de stackrarna som plogar inte längre vet var de ska dumpa all snö. Vallarna har växt sig meterhöga. Jag börjar fundera på om en ny syndaflod kommer i vår. Kanske man ska investera i gummibåt ;-). Tisdags Tema.

måndag 22 februari 2010

My World week 8

In My World playing, laughing and having fun are important ingredients. In the summer I love playing in the water or in the sand with the children. Especially when building sandcastles. Now in the wintertime I devote myself to snowball-fights. As you can see, today I was in a very weak position ;-). I had to acknowledge defeat.

I Heart Faces - Hands-On Fun

I Heart Faces.

Måndags Tema v 8

Sportig vet jag inte om jag kan kalla mig själv, men jag försöker röra på mig och hålla "flåset" i gång i alla fall. Vintersport i form av skidåkning bara älskar jag. Horisontellt eller vertikalt, på skidor, bräda eller rumpan spelar ingen roll. Allt med fart gillar jag :-). Eftersom jag bor precis vid en sjö blir det längdskidåkning i stort sätt varje ledig dag. Vi grannar hjälps åt att spåra och ploga sjön så alla kan få den"dagliga dosen" frisk luft och motion om så önskas. Måndags Tema.

söndag 21 februari 2010

Bildligt Talat v 7

Bildligt Talat.

MacroMonochrome #20

Groggvirke eller törstsläckare. Drickbart hur som helst. MacroMonochrome.

Oväntat

Efter gårdagens enorma snöfall är det skottning och grävning som gäller i dag. Man vet aldrig vad som göms där under snötäcket. Marschallhållaren och den hemgjorda islyktan sov gott i natt under det vita täcket ;-). Fototriss.

lördag 20 februari 2010

Inspiration & Kreaktivitet Nr 7

Mjukt och gott för bara fötter. Solvarm småkornig sand som sipprar mellan tårna. Just i dag då det är -11 grader ute och det yr snö så man knappt ser handen framför sig känns det vääääääääldigt avlägset att få uppleva badstranden. Inspiration & Kreaktivitet.

Äventyr

Japp det kan det bli nu på morgonen. Det verkligen tok snöar ute och har gjort så hela natten. Har säkert kommit 30 cm nysnö!!!!!! Alla snusar och sover så ingen hjälp att uppbringa, plogen har inte varit i farten ännu och jag ska ta mig med bil till jobbet ;-(. Jippi, kan bli en riktigt spännande morgon. Att hitta en parkeringsplats vid jobbet utan att riskera fastna är nog bara att drömma om. Puh! Ja det är bara att stålsätta sig, sätta på sig matchtröjan och ge sig in i leken ;-). Önskar att morgonen var som på min bild..................... Önskar er alla en fin dag.

Monochrome Weekley - Degree Of Cold

One of those chilly days. -15 C/5 F. Monochrome Weekley.

PhotoHunt: Cuddly

I met this lovely man, Birk, last summer when I joined a training course for dogs. He was so friendly and wanted to kiss and hug all evening. That´s what I call a real man ;-) ;-) ;-) PhotoHunt.

Arkiverat 7

Den ofantligt vackra utsikten från mammas balkong på Santorini. Det gäller att inte vara höjdrädd ;-). Arkiverat.

fredag 19 februari 2010

Tema Fredag - Stolthet

Mitt fotointresse har ingen på jobbet kunnat missa. Jag andas, pratar och drömmer fotografering. Ibland har jag dessutom kameran med och kollegorna får ställa upp och "modella". För ett par veckor sedan framkom det ett önskemål från ledningen. De undrade om vi inte kunde "pigga upp" våra väggar med några av mina bilder. Oj, vilken förfrågan!!!! Handsvett och darr på manchetten och jag bad att få återkomma efter att jag tänkt på saken. Det är ju en sak att ha en fotoblogg eller att hänga upp bilder hemma, men att de ska sitta på väggen i väntrummet och på uppvaket är en heeeeelt annan sak. Då blir det med ens "på riktigt" och dessutom kan patienterna fråga efter fotografen som måste stå till svars för bilderna. Hujedamej ;-). Mycket övertalning från alla på kliniken och vips hade tre bilder (de i kollaget) valts ut som arbetsgivaren blåste upp till hela 60x90 cm. Nu när jag har vant mig känns det bra och när dessutom flera patientpar kommenterat och berömt bilderna måste jag medge att jag känner mig lite stolt. Tema Fredag.

Blå Och Vit

Fredags Färger.

torsdag 18 februari 2010

Bildverkstan: Spegla

Jag drar till med en lite annorlunda tolkning av spegla. Originalbilden är tagen i en spegel, men för att förstärka veckans tema låter jag bilden speglas i bilden. Jag arbertar i photoshop cs3.
Förstora gärna bilden!

Lager 1 består av originalbilden som beskurits för att ta bort "onödig" yta. Skärpan har förbättrats något och sedan ändrade jag mättnaden till -100 för att få svart/vitt. Intensitet och kontrast har jag valt till max för att få den ljusa överexponerade känslan.
Lager 2 består av ett urklipp i önskad storlek från originalbilden. Skärpa och mättnad har justerats även här, men jag har valt att ha färg på bilden för att få den att framträda bättre.
Lager 3 har jag bearbetat som lager 2 med skillnaden att mättnad även här satts till -100. Dock har intensitet och kontrast fått vara ojusterat. Bildverkstan.

SkyWatch Friday

Good Morning! It looks like we´re going to have a great sunny day today. SkyWatch Friday.

Torsdagsfoto/Dramatisk Vinter

Vintern i år är bara makalös. Jag älskar detta vita kalla som inbjuder till så många roliga utomhus aktiviteter. Ja, jag vet att många inte känner likadant och det respekterar jag. Men se er omkring. Öppna upp alla sinnen och ta in Kung Bore´s skapelse så får ni se att det ÄR en fin årstid. I sinom tid kommer värme och färger.

Det som dominerar i år och som jag tycker är dramatiskt är all is som bildats. Otroligt mycket tappar och formationer överallt. Vackert, men ack så farligt när tötiden kommer. Den här bilden tog jag på min morgonprommis för ett tag sedan då jag var på konferens i Göteborg. Solen var sakta på väg upp, det var dimmigt över sjön Aspen och det rådde ett underbart lugn. Torsdagsfoto.