torsdag 21 april 2011

Fnittrig Finurlig Farbror

I fredags hade jag den underbara lyckan att vara en av de 3000 åhörare som fick lyssna på Dalai Lama på Waterfront Congress Centre i Stockholm. Under stående ovationer gjorde han så entré 15 minuter försenad. En magisk känsla svepte in i salen och jo, jag blev tårögd. För mig var det så overkligt att vara i samma lokal som denna stora man. Tanken var att Lars Winnerbäck, som stod för musiken denna dag, skulle spela innan Dalai Lama kom in på scén. Men konferencier Mark Levengood berättade att programmet kastats om i all hast då Dalai Lama uttryckt att även han mycket gärna ville åtnjuta tonerna från Lars och hans gitarr. Han har bra musiksmak, gubben ;-).

Sedan inleddes en 90 minuter lång föreläsning. Jo, tanken var ju att Mark skulle ställa egna frågor och också frågor som publiken haft möjlighet att lämna in. Inledelsevis fungerade detta bra, men sedan flöt det bara på från Dalai Lamas sida och Mark hade väldigt svårt att få möjlighet att flika in med frågor och kommentarer. Enkelt förklarat, denna lilla goa söta fnittriga och finurliga man var helt självgående och en stoppknapp verkade han helt sakna. Inte alls till hans nackdel. Absolut inte. Det var spännande och ffa roligt att höra alla de berättelser och  liknelser han delade med sig utav. Liksom vi åhörare föll Mark Levengood i trans och satt med uppspärrade ögon, stora utfällda öron och gapande mun med smilband som sträckte sig ända upp i tinningarna. För humor det har han, Dalai Lama.

Ödmjukt och med stor självinsikt avslutade han sedan, efter ett flertal försök till avrundning från konferenciern, med att be om ursäkt. Jag älskar att prata och berätta om saker och jag har väldigt svårt för att ge korta precisa svar. På en fråga vill jag gärna börja svara från begynnelsen allt för att budskapet ska få en djupare innebörd med ett klarare besked. Om jag blev klarare på vissa frågeställningar vet jag inte, men jag vet att budskapet kring kärlek, empati och förlåtelse mellan oss människor är grogrunden till en bättre tillvaro för oss alla. Att det materiella i det stora hela saknar betydelse och att ge sig tid för att lyssna inåt är viktigt för varje människas lycka och välbefinnande.

Att efterleva detta fullt ut är inte alltid så lätt. Jag tror dock det är bättre att försöka lite än att inte försöka alls. Otroligt tagen och uppfylld av obeskrivlig lycka somnade jag denna kväll ännu ett steg närmare målet. Att känna mig tryggare och närmare i mina tankar kring buddhistisk livsfilosofi.

Bilderna är tagna med min mobilkamera med fokus på de gigantiska skärmarna som hängde i taket. Därav den trista kvalitén.
Mark Levengood intervjuade

Mark blir lika trollbunden som publiken

Dalai Lama pratar gärna och mycket

Lars Winnerbäck med gitarr stod för musikunderhållningen

6 kommentarer:

Ingela sa...

Stort!! Där skulle jag vilja ha varit med. Nu önskar jag dig en Glad Påsk! jag far ner till Skåne över helgen denna påsk, är du kanske på väg mot Värmland? Kram

Birgitta - foto CHIP sa...

Fantastiskt! Jag följde hans Lundabesök på webben.
Vilken passande intervjuare Stockholm valt även om han inte fick så mycket att göra :)
Glad Påsk!
kram

Rantamor sa...

Man kan riktigt höra din passion för denne man när man läser din blogg.
Såg på tv när Malou interjuvade han.
En vanlig gammal vis man...men ändå inte....
Säkert en vis och eftertänksam glad man du hade turen att få höra.

Två förresten jag gillar Mark med han är så mysig....


Ha det så bra på din värdefulla äggfabrik i helgen...

Tjingeling och gla påsk....

Monica sa...

Önskade att jag var där och fick "känna" auran denne vise/kloke man utstrålar.
Önskar Dig & de dina en skön Påsk helg!
Påskkram från mig.

Annelie sa...

Ååååh, jag hade också gärna velat vara där, såg honom hos Malou häromdagen, en underbar man!
Och det är bra att du är i äggfabriken nu, det kommer att gå åt massor i helgen tror jag!
Massor av Påskkramar!

Viola sa...

Det var sikkert en givende kveld, kan jeg tenke meg! Med selveste Dalai Lama!! =)
Håper nå at du har fått masse energisk påfyll etter det seminaret, som vedvarer leeenge lenge!
Og med dette vil jeg ønske deg en riktig god påske! :)

Påskeklem fra meg! :)