lördag 16 april 2011

Vad Det Igentligen Handlar Om


Frigörelse visst, men jag tror mig funnit det absolut sanna svaret på tonåringars sätt att vara och inte vara.  I alla fall det mest vetenskapliga ;-).

Amygdalakidnappad. Japp, DET är svaret på alla mina funderingar den senaste tiden. Visste du att amygdala är en pytteliten mandelformad körtel som sitter innanför tinningloben. Denna lilla köttbit är en del av det limbiska systemet i hjärnan. Här finns känslomässiga minnen lagrade, framför allt upplevelser av ilska och rädsla. Om amygdala känner igen något som väcker ilska, har den förmåga att "kidnappa" den tänkande hjärnan och försätta oss i attackberedskap. Alla kloka tankar kopplas i detta läge bort och vi agerar först och tänker sen.

Det sker förändringar i hjärnan som gör att människan så småningom kan fungera på en mer komplex nivå. Frontalloberna genomgår en kraftig förändring under tonåren. Under denna tid kan det verka som om tonåringens mentala förmåga ibland är bortkopplad och att det saknas mindre självkontroll än tidigare. Denna del mognar så småningom (hos vissa inte förräns i 25-35 års åldern!) och kommer då hjälpa oss planera, vara uppmärksamma, koncentrerade, att använda vårt samvete, vara empatiska med andra och att göra bra saker för andra utan att förvänta oss något tillbaka.

För att lära sig hantera amygdalas "spel" måste man öva. Lära sig hantera känslor och beteenden. Hela tiden.
Det är vad våra tonåringar pysslar med varenda dag :-)

Bibeln här hemma heter Älskade förbannade tonåring och är skriven av Birgitta Kimber och Virginia Molgaard. En bok jag sträckläste först när jag fick den och som nu frekvent används som en "aha så var det visst" bok.
Vi är en grupp tonårsföräldrar på jobbet och vi diskuterar bokens innehåll flitigt. Spännande och mycket lärorikt.
Rekommenderas varmt till alla er som har tonåringar i er närhet, barn eller barnbarn.

6 kommentarer:

Hero sa...

Intressant! Bra att kunna "förstå" vad det är tonåringarna pysslar med egentligen, när vi kanske missförstår dem:) Eftersom mina barn nu 22,22 och 24 så är det ett tag sen vi var där. Och nu är umgänget med så fantastiskt kul. Jag är glad över all tid vi är tillsammans. Idag har dottern och jag ett projekt. Hon vill ha sina medeltidskläder och tillbehör fotade. Sånt är kul!
ha en fin helg! Kram

Rigmor sa...

Nu önskar jag att jag fått tips om den boken betydligt tidigare...*skratt*!! Men när jag läser dina fakta rader, så förstår jag mer varför de tänker (eller inte...) som de gör, och jag förstår också att de har ingen lätt tid!! Nu är äldsta barnbarnet inne med ena benet i vuxenvärlden, och jag står med fasa och vemod i blicken ute i periferin och kan bara titta på. Tack gode gud att jag är vuxen (ja, ibland i allafall, får återfall då och då...) och mina barn också, för det är mycket de ska gå igenom. Din dotter verkar klok och mogen, kanske ett nära arv i rakt nedstigande led...??
Ha´det så gott, och njut av lördag med allt vad den kan bjuda på!!
Kram

Annelie sa...

Den där körteln förklara en del, önskar att boken hade funnits när mina pojkar var tonåringar, fast det är värre med flickor har jag hört. Vet dock inte om det stämmer.
Vilket väder vi har, fanatastsikt!
Inatt ska den minste lille Tristan sova över hos oss för första gången, vad ljuvligt det ska bli att få rå om honom alldeles ensamma!

Annelie sa...

Jag, kan tänka att du skratta! Tänk om vi inte hade upptäckt det förrän vi skulle flytta in. Stå vid dörren och gräla på dom andra som ville in i samma lägenhet! *gapskratt*

Genie sa...

You did a wonderful job capturing the texture of this image. Like the lighting, too. A bevy nice shot.

Patrick Lucas sa...

Y.E.S. !