lördag 7 november 2009

Lördags-Linsen v45

Andra söndagen i november gratulerar vi pappa. Denna dag, Fars dag, firades första gången 19 juni 1910 efter initiativ från Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington som ville hedra sin far för att han ensam fostrat henne och hennes fem syskon efter att mamman dött i barnsäng. Initiativet spred sig och 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det dröjde till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA. 1931 kom firandet till Sverige. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Även våra grannländer Finland och Norge firar denna dag medans Danmark hedrar sina pappor den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland). Källa: Wiki.

Jag tycker denna dag mer är ett påhitt för att handlarna ska håva in en massa pengar. I vår familj har vi alltid uppvaktat papporna, unga som gamla, med en härlig frukost på sängen med en rykande kopp nybryggt starkt kaffe. Dagen har vi tillbringat tillsammans med olika aktiviteter för att sedan avsluta den med en god middag och tårta. Fram för mer kvalitetstid tillsammans istälet för dyra påtvingade presenter!!!! Hur andra tolkar pappa ser du hos Lördags-Linsen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Först vill jag säga att jag gillar din bild och skärpedjupet i den, skulle gärna njuta en kopp av dessa sedan nymalda bönor :)Håller med dig om att det är mycket av kommersiellt jippo, med alla dessa dagar hit och dit. Fram för mer kvalitétstid!

Ha en fin lördag/E-L

Unknown sa...

När jag var en liten kicka, (för hundra år sedan) då fick vi rita och måla farsdagskort i skolan. Det var nog på lågstadiet, men sedan tog de bort det för alla hade inte någon pappa,,,. Ett minne från småskolan som gömt sig kvar. Här ska det tändas ljus och minnas en god far. Snygga foton, nu är jag på G att köpa Fotoshop och ett enbent stativ.

Kerstin sa...

Vilken bra tolkning. Håller med dig om att det är mycket kommers runt såna här dagar. Bättre att njuta av tid tillsammans än att köpa dyra presenter. :)
Ha en fin lördag.

Veronica sa...

Håller absolut med dig! Och du vilken snygg bild!!!!!!!

christina sa...

Vacker bild och jag håller med dig. Kvalité i vardagen vore det bästa när det gäller allt umgänge och firande!!!