Idag var det Kvarndagen i Stöpafors som ligger nästgårds till oss här på landet. I byn finns Stöpafors Kvarn som tillverkar stenmalet skrädmjöl. Processen är densamma liksom maskinerna som när kvarnen först togs i drift 1917. Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl bestående av havre som rostas i vedeldade ugnar och mals på stenar. Mjölet har sitt ursprung i den finska invandringen under 1600-talet. När havren mognade sent på hösten, möglade den och gick inte att använda till föda. Ibland torkades havren på störar, men det var ingen felfri metod. Istället började man torka säden i stora stenugnar. Havren skalades och kärnorna mals. Mjölet som blev resultatet höll sig lättare. Den värmländska gröten Nävgröt eller Motti som den också kallas görs utav skrädmjöl. Till denna serveras stekt fläsk, stekflott och lingonsylt. Mycket speciellt, men ett måste att smaka när man är i Värmland på besök. Likaså skrädmjölsdrömmar. Jag äter det alltid en gång varje sommar och idag blev det vid kvarnen. Namnet nävgröt kommer antagligen från att skogsarbetarna förr i tiden åt gröten med "nävarna". Gröten var så torr att den lätt sprack upp i klumpar. Man tog en klump, doppade den i fläskflott och åt. 10 september är utsedd till nävgrötens dag av Nävgrötsakademien i Torsby.
Dagens temp: +24.
Dagens väder: sol.
1 kommentar:
Hei! :)Den grøten har jeg ikke sett i Norge. Det var nytt for meg. Kanskje jeg skulle smake det en gang i Sverige.. Jeg skal se over de siste innleggene dine nå. Klem fra meg :)
Skicka en kommentar