onsdag 3 februari 2010

Är Det Riktigt Riktigt....................

......................att människor redan i unga år ska behöva känna tidsbrist och stress? "Lilla" F, 13 år, kom i dag hem och meddelade att de på tre veckor ska ha fem prov i skolan. Matematik, Spanska, Engelska, SO och NO. Det talas ju så mycket om stress i dag och vi är medvetna om orsak och verkan. Hur många människor har inte eller har haft stressrelaterade sjukdomar. Här har ni en ;-). Och vad kostar inte det vårat samhälle.Vuxenlivet innebär oftast ett mer späckat schema och fler åtaganden än livet i unga år. Och så tycker jag det ska vara. I sinom tid kommer de unga in i vuxenlivet med allt vad det innebär, men innan dess behöver de väl inte stressas ihjäl. Om de i redan unga år ska börja må dåligt pga stress hur i hela friden kommer de må när de når vuxen ålder? Nä, usch fy och blä. Detta gillar jag inte. Är otroligt glad för min dotters skull att hon har lätt att lära, men schemat de närmaste veckorna innebär oavkortat mindre tid för avstressande fritidsysselsättning, uteaktiviteter och umgänge med vänner. Tre viktiga ingredienser för välbefinnandet.

7 kommentarer:

Leora sa...

An elegant, artsy capture

Marie-Louise sa...

Hej Marie, min nyfunna vän. Tack för dina fina ord inne hos mig. Jag håller med dig fullständigt om din dotters skolsituation. Att barn/ungdomar ska behöva vara stressade är fel, fel, fel. Min dotter 16 år kämpade i 4 år med skolan dag och natt, fick magkatarr på köpet och allt för att få upp sina betyg för en viss gymn.utbildning. Nu är hon hemma och har tagit sabbatsår - ingen ork och energi mer. Ska det vara så?? NEJ! Behöver det vara så? Nej! Jag står med ena foten i mammarollen och andra i yrkesrollen då jag är lärare själv. Kursplaner och mål gör att skolan ser annorlunda ut i dag än när vi gick i skolan. Men det innebär inte att man måste ha massa prov för det, finns en hysteri i det där. Jag anser att det ligger hos lärarens egna osäkerhet som leder till många prov tillfällen. Nu sticker jag ut näsan ordentligt., men jag står för det. Det går att föra undervisning som är väldigt kreativ och utvecklande utan prov. Det är bara det att det krävs lite annan planering från lärarnas sida. Kram på dig och ta hand om din dotter. Ställ krav på skolan och frågasätt.

Marie-Louise sa...

Jag glömde säga underbart foto på is. Jag älskar också vatten i alla dess former. Precis som du finner jag det största lugnet och harmoni när jag är vid vatten/HAVET.

Ingela´s blogg sa...

Så fin isbild. Nästa torsdag börjar jag på fotokurs ska bli så kul. Lära sig alla delar på kamera osv. Jag har jobbat på maken att vi ska åka till London i påsk, men troligen blir det inte av. det är påskfester och födelsedagar att ta hänsyn till. Min yngsta syster som jag inte träffar så ofta (hon bor på Kreta) ska dit med sin familj och det skulle bara vara så kul att åka dit och träffa henne och familjen. Men nu ligger planerna nere. Usch nu blinkar det i lamporna här, är det elavbrott på väg?, bäst att tända ett levande ljus utifallatt. Det blir lätt mörkt här ute på landet,, Du photoshop får vänta lite, funderar på att ta en kurs i det också fast till hösten. Nu har jag i alla fall programmet. Kram

Amanda sa...

Gorgeous macro shot!

BP sa...

1. Håller med Amanda om alla dina fina foton - macro eller inte:-)
2. Att du är stolt över lilla F förstår jag (brås hon på mamman kanske;-)). Du och din man gjorde ett bra jobb där;-)
3. Förstår inte varför många (speciellt lärare) klagar över att barnen inte rör på sig mera, sitter framför datorn med mera, med mera). Vad har dom stackarna för val då med så många prover. Håller helt och hållet med dig. Barn ska ha kul inte plugga/stressa ihjäl sig. Gud barndomen är ju den bästa tiden... innan allvaret börjar.

anemonen sa...

Jag känner igen det och min son har dyslexi till råga på allt. Utan mitt stöd hade det inte gått att klara skolan. När jag fått inblick i detta kunde jag konstatera att jag är glad att jag inte hade det så i skolan som dagens ungdomar. Jag hade inte klarat det.