fredag 8 maj 2009

Inte Svart Eller Vitt

Etik inom reproduktionsmedicin hette den kurs jag hade förmånen att få delta i häromdagen ute på Lejondals Slott (reproduktionsmedicin = utredning och behandling av par med ofrivillig barnlöshet). En strålande kurs med otroligt bra och inspirerande föreläsare. Ingen av oss deltagare lämnades oberörd kan jag säga. Etik kommer av grekiskans ethos som betyder sed. Moralfilosofi eller moralvetenskap som står för den del av filosofin som söker besvara frågor som "vad är det goda", "vad är det rätta", "hur bör jag bete mig". En uppsättning regler för uppträdande och förhållningssätt helt enkelt. Många tankar har väckts kring bemötandet och omhändertagandet av både patienter och andra medmänniskor efter denna kurs. Vilka äger rätten till att skaffa barn? Vilka barn ska få finnas till? Vilka sjukdommar är allvarliga och vilka sjukdommar ska få styra rätten till att få finnas till? När börjar livet? Ja, det är inga fjäderlätta frågor som behandlats på kursen. I många fall har jag tyckt mig ha en klar uppfattning om hur jag ska agera och hur jag tycker och tänker i vissa situationer, men oj vad mycket av detta som nu blivit omskakat och i vissa fall även omkullkastat. Vad är rätt och vad är fel? Det finns igentligen inget svar på den frågan. Det är svaret på frågan "varför tänker du si eller så" som är det viktiga när du gör ett ställningstagande i en fråga. Allt känns i stort sett bara som gråzoner. Jag som naturvetare är ju van vid att frågor kan besvaras med vetenskapliga undersökningar, men inom etiken och beteendevetenskapen är det inte riktigt så. Mycket frustrerande och svårsmält.

Man ska aldrig skada
Man ska alltid bjuda till
Alltid göra som man vill

(Nalle Puh)

3 kommentarer:

Ulrica sa...

Det låter som en intressant kurs, ett ämne som så klart ligger en varmt om hjärtat.

Anonym sa...

Jag är samhällsvetare/ humanist och blev ibland frustrerad under studietiden över att det inte finns något rätt eller fel. Ibland ville jag kunna bläddra till sista sidan och kika i facit. Särskilt etiska frågor kan ju skapa debatter som aldrig vill ta slut.
Intressant är det hur som helst och jag förstår att kursen var intressant - och jobbig.

Kram

Anonym sa...

Hej Carpe Diem!

Fånga dagen, det är det som gäller! Är det forskningsetiskt rätt väg att arbeta för transplantation av livmoder för att möjliggöra att kvinnor utan livmoder skall kunna föda barn? Riskerna för barn, mamma och aporna är stora? Är det någon som har funderat på detta?

Glad trebarnsmamma med tid att reflektera