fredag 15 januari 2010

Söt Saftig Smaskig Solgul

Den organiska syran och antioxidanten askorbinsyra känner du kanske bättre igen som C-vitamin. Denna syra syntetiseras hos de flesta växter och djur ur glykos, men människor, vissa apor och marsvin kan pga en enzymdefekt inte producera eget C-vitamin. Därför är det viktigt att få i sig detta via kosten. Det rekommenderade dagliga intaget är enligt svenska normer 30 till 60 mg/dag. Då askorbinsyra är vattenlösligt finns ingen risk för överdosering. Allt överskott försvinner ur kroppen med urinet. Askorbinsyra är värmekänsligt så långvarig varmhållning eller upprepade uppvärmningar gör att syran efterhand bryts ned. Som tillsats (antioxidationsmedel) i livsmedel har askorbinsyra E-nummer E300. Källa: Wiki.

NU är det apelsintider!!!! Passa på att frossa i denna underbara citrusfrukt. Skala och ät hela eller delade klyftor, pressa till en underbar juice eller skär i små bitar och smaska tillsammans med naturell keso och lite riven mörk choklad. Mumsfilibabba säger jag.

5 kommentarer:

Photos by Storm sa...

ja, nu är apelsinerna som godast. Och tänk vad gott de luktar, mmm. ha en skön helg/Lis

Ingela´s blogg sa...

Apelsiner är så gott! Du skrev mycket på S och jag tänkte också direkt Skidor, för det förknippar jag med apelsiner. Kram

Ladyinblue sa...

Här var det många halvor och de ser jättegoda och saftiga ut. Vattnas...
Tack för kommentaren hos mig.

Anonym sa...

Drinking about a litre per day helps me to get through the winter without getting ill. Having orange and lemon trees in the garden too.
Please have a nice weekend.

Pennelina sa...

Godis - både för öga och gom :-)

Kram!