onsdag 25 mars 2009

Våfflor Står På Menyn

Marie bebådelsedag är den första av vårens högtider och festdagar och kallas mer familjärt för vårfrudagen. I de kristna länderna har dagen firats sedan 600-talet. Var fram till 1953 en helgdag i den svenska almanackan. I och med att helgdagen avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt är det regel att Jungfru Marie bebådelsedag firas söndagen före palmsöndagen. Men det folkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger kvar den 25 mars. Marie bebådelsedag/vårfrudagen markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslors början och slut har därför knutits till denna dag. I norr skulle t.ex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt. Marie bebådelsedag kallas även för våffeldagen och det tack vare en ordförvrängning. Dagen kallas ju vårfrudagen och i folkmun har detta så småningom förvanskats till just våffeldagen.

Inte helt oväntat mumsar la famiglia H våfflor, jordgubbsylt och grädde till middag idag.

6 kommentarer:

Ulrica sa...

Här mumsas det också.... Mmmmm

annalarssonphotography sa...

Så mumsigt med våfflor! :)
Du får mumsa en för mig också.

Kram!

Anonym sa...

Läckert! :-P

Anonym sa...

Här blev det också våfflor. hade glömt bort att det var våffeldagen varvid det blev ett himla liv från min dotter. Som tur var hittade jag lite våffelpulver i skafferiet, så det blev i alla fall två väldigt små våfflor till oss var... =)

Viola sa...

Det er det vi på norsk kaller "Vårfrumesse".. (ser i en bok her.. "Merkedager og gamle skikker"..) Står at "Dagen ga også mange merker for vårværet; særlig viktige var "Mariemesse-nettene" - nettene før og etter 25. mars - hvorav de tre første spådde været for våren og de tre siste for høsten" Sitat slutt.

Så får man prøve å erindre de tre siste dagene, og følge med på de tre neste ;)
Ser forresten også at det står at Tydelige vårtegn var ikke bare av det gode, da kunne vinteren komme og "ta hevn".... Huff.. hehe..
Men oi - nå fikk jeg lyst på vafler! :)
God natt!

Anonym sa...

Våfflor med grädde och sylt blev det här med.
Visste inte det där med hur våffeldagen har kommit till, har alltid undrat varför man firar Marie bebådelsedag med våfflor, men nu förstår jag :)