onsdag 4 mars 2009

Var Nöjd....................

..................med allt som livet ger och allting som du kring dig ser. Så börjar en artikel jag läst som handlar om vikten av att skratta och ha kul. Den pensionerade läkaren Nisse Simonson har skrivit boken Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Runt 1 miljon svenskar lider av lätt till medelsvår depression och varje år skrivs det ut mängder av recept på antidrepressiv medicin. Han menar att vi med rätt enkla medel kan vända denna negativa trend, bla med tankekraft. Genom att vara observant på sina tankar, menar han, kan man bryta de mörka tankebanor som vi så lätt fastnar i - och ältar. Det är dumt att bara jämföra sig med dem som lyckas bättre. Man måste våga tycka att man är bra på vissa saker och inte tänka så mycket på det man är sämre på. Viktigt att inte sätta ribban för högt utan istället sätta upp rimliga mål. Bra är också att berömma sig själv vid dagens slut för nå´t bra man gjort under dagen. Skriva gladbok är ett annat knep. En dagbok med enbart positiva saker. Lycka kommer inifrån - från vår egen inställning och våra egna tankar - inte utifrån. Vi tror att vi ska bli lyckliga om bara.......Det är resan mot att bli lycklig och må bra som är målet. Är glaset halvtomt eller halvfullt - du kan faktiskt välja hur du vill se det säger Simonson.
Var mer nöjd och skratta mer för effekterna är många:
Förhöjd livskänsla
Ökat självförtroende
Ökad känsla av samhörighet
Ökad stresstålighet
Stärkt immunförsvar
Massage av viktiga inre organ
Förbättrad andning

4 kommentarer:

Pumita sa...

Att skriva gladbok låter som en jättebra idé! Jag har förresten haft förmånen att få lyssna på en föreläsning av Nisse Simonson för kanske ett år sedan. Han var helt suverän. Det blev många aha-upplevelser och glada skratt!

Ninni sa...

Så många kloka ord! Visst är det väl så det är och det vet vi nog om lite till mans. Kanske ska man börja skriva en gladbok...
Tack snälla du för kommentaren hos mig. Det kan jag skriva om i min gladbok!
Kramar!

Lallis - liv och leverne sa...

Ett sådant urhärligt inlägg:)
Tack goa du.
Kram Lallis

Christina, Sweden sa...

kloka ord!!
gillar även ditt bloggnamn skarpt, har det som devis i min Facebookprofil

/christina